15 Eylül 2011 Perşembe

OSAKA 2





Osaka notları;

Osaka Kansai bölgesinde bulunuyor. Sanayi merkezi ve bir liman kenti.

Konuşulan Japonca Tokyo’da konuşulandan farklı. Bir rivayete göre sadece dilleri değil, yapıları da farklıymış. Burada yaşayanların Tokyo ve civarında yaşayanlardan daha sıcak kanlı olduğu söyleniyor.

Şehir son derece düzenli ve temiz. Yerlerde çöp görmek imkansız. Bu kadar düzgünlük bir Türk olarak size çok garip gelebilir.

Çok güvenli. Etrafta polis göremiyorsunuz. Dışarıdan normal ofis gibi görünen küçücük polis merkezleri var. Onca arabaya, kalabalığa rağmen trafik, metro, yollar, kaldırımlar her şey tıkır tıkır işliyor.
Yurdumuzda eksik olmayan hırsızlık, kapkaç, sarkıntılık gibi olayları orada yok.  Sabahın 3’ünde  bile yürüyüşe çıktığınızda bomboş sokaklarda korkusuzca gezebiliyorsunuz.
Herhangi bir eşyanızı bir yerde unutursanız veya düşürürseniz siz geri dönüp alana kadar malınıza sahip çıkıyorlar, güvenlik görevlilerine teslim ediyorlar ya da  size verebilmek için arkanızdan kilometrelerce koşabiliyorlarJ


İngilizce bilmiyorlar, bilenleri de utangaçlıktan konuşmaya çekinebiliyor.Ancak bir şey sorduğunuzda dönüp uzaklaşmak yerine el,kol hareketleriyle kendilerini parçalarcasına cevaplamaya çalışıyorlar.


Pratik zekadan yoksunlar. Bu kadar büyük ve başarılı bir toplum nasıl pratik zekadan yoksun olur anlayabilmiş değilim. Menüdeki domates soslu makarnayı sossuz isteyin, bakın neler oluyor. Bir de çok yavaşlar. Herşeyi yavaş yapıyorlar. Ciddi bir sabır sınavı veriyorsunuz.


Şehir içinde otobüs, taksi ve metro ile gezebiliyorsunuz.
Otobüs duraklarında otobüsün ne kadar zaman içinde geleceği elektronik bir tabelada gösteriliyor ve örneğin, otobüsün gelmesine …. dakika, … saniye kaldığına dair Japonca ve İngilizce anons geliyor.

Taksilerin hepsi siyah renkte ve çok temiz. Taksi şöförlerinin hepsi siyah takım elbiseli, beyaz eldivenli papyon veya kravatlılar. Taksilerin kapısını siz binip, inerken otomatik tuşa basıp açan, arabasında asla sigara içmeyen nazik insanlar.

Metro ağı çok geniş ve kullanışlı. Metro istasyonlarına, çalışan kişilerin günün stresinden arınmaları ve rahatlamaları için ‘’doğa sesleri’’ yayını yapılıyor. Kuş, su, yağmur, deniz, dalga sesleri gibi…






.

Hiç yorum yok: